Pados Gáborné, Kármen vagyok a honlap tulajdonosa, létrehozója és egyben Független Wellnet Tanácsadó is.
A tiszta víz a jó közérzet forrása
|
Miért szükséges a csapvíz tisztítása?
Mindenki számára ismerős a csapból folyó barna víz; a vízforralón, kávéfőzőn kicsapódó fehér vízkő és a csap szűrőjében található apró kavicsok látványa. Ennek ellenére alig tudunk valamit arról, hogy mi is van a vízben, mi kerülhet ebből a szervezetünkbe, és hogyan védekezhetünk az esetleges veszélyek ellen. Pedig bőven van miről beszélni! A testünkben lévő víz táplálja sejtjeinket, és a nem odaillő anyagokat távolítja el szervezetünkből . Sajnos ma még nem becsüljük meg eléggé, hogy a szervezetünkbe kerülő rossz minőségű víz nem képes ellátni ezt a tulajdonságát. Szakál Ferenc vízkutató véleményét nézheted meg ezen a felvételen.
Nézzük, hogy mit kell tartalmaznia a víznek? „A víz a vízmolekulák sokasága mellett sókat, nyomelemeket is tartalmaz, úgynevezett makro- és mikro-komponenseket, amikre nap mint nap szüksége van a szervezetnek. A makro-komponensekből (nátrium, kálium, kalcium, magnézium stb.) napi néhány grammot vagy milligrammot, míg a mikro-komponensekből (vas, cink, réz stb.) ennek töredékét, néhány mikrogrammot kell a szervezetbe juttatni. Az előbb említett sók és nyomelemek pótlásában kiemelkedő a jó minőségű, tiszta víz szerepe. Az ásványi anyagoktól mentes (pl. desztillált, ioncserélt) víz fogyasztása az egészségre ártalmas, ugyanis a szervezetbe bejuttatott víz ebben az esetben ionoktól mentes, így az a szervektől, szövetektől fogja elvonni az ionokat, ahelyett, hogy ionokkal látná el azokat. Nem egyszerű tehát a feladat. Számos mechanikai és kémiai szennyezőtől meg kell tisztítani, szűrni a vizet; ugyanakkor a természetes módon benne található ásványi anyagokat benne kell hagyni. Annak érdekében, hogy a szervezet valóban a sejteket, szöveteket tápláló vízhez jusson, szigorú elvek alapján kell a vizet megtisztítani, és olyanná alakítani, amilyenné a természet tervezte: az egészséget szolgáló legfontosabb folyékony táplálékká.” Forrás: Dr. Budai Marianna
Mit tartalmaz a csapvíz? Magyarország területén a vezetékes víz biztosításához egyre kedvezőtlenebb minőségű rétegvíz ("mélységi víz") és felszíni víz (folyók, tavak) áll rendelkezésre. Ha ehhez hozzávesszük az öregedő vezetékhálózatot, érthetővé válik, hogy miért kell minél nagyobb mértékű klórozást alkalmazni a vezetékes víz bakteriológiai tisztaságának megőrzéséhez. A fokozódó klórozás egyre élvezhetetlenebbé teszi a csapból kifolyó vizet, mert megnőtt benne a klórtartalom és a vizet szagossá, rossz ízűvé tevő úgynevezett klórvegyületek száma. Ezeken kívül található még a vezetékes vizeinkben ipari szennyeződés, háztartási gyógy- és vegyszerek tömkelege, rozsdás vas. A legveszélyesebb, és legnagyobb probléma a csapvízben lévő halogénezett metánszármazékokkal van. Hogy mik azok? A csapvíz fertőtlenítésére a világon színte mindenhol klórt alkalmaznak, és erre az idők múlásával egyre nagyobb mennyiségre van szükség ahhoz, hogy baktériummentes csapvizet kapjunk. A klór reakcióba lép a vízben lévő szerves anyagokkal. Ezek a vegyületek okozhatnak szív- és érrendszeri betegségeket, felelősek a szenilitás és más daganatos betegségek (főleg emésztőrendszeri daganatok, hólyagrák) kialakulásaiért is. Sok helyen azt lehet hallani, hogy nálunk milyen jó ízű a csapvíz, nincs vele gond. Tévedés! Sajnos minél távolabb lakunk a klórozás helyszínétől, annál kevesebb benne az aktív klór, ami miatt a víz valóban jobb ízű, viszont annál több benne a THM vegyület ! Sajnos sokan még abban a tévhitben élnek, hogy forralva megtisztul a víz, de a forralás csak a baktériumok ellen nyújt védelmet, és a többi szennyeződéseket (amelyeket fent említettem) nem távolíthatja el a vízből. Teszteld le bátran, hogy felteszel forrni vizet és megvárod, amíg a víz elpárolog az edényből. Elég csúnya végeredményt fogsz látni. Miért káros a klór a bélflóránkra?Ma már köztudott, hogy az a klór, ami elpusztítja a vírusokat, baktériumokat, gombákat, algákat a vezetékben, az emberi sejteket is károsítja. Az a klór, ami a vírusokat, baktériumokat elpusztítja, sajnos a szervezetbe jutva tovább folytatja romboló hatását. Válogatás nélkül pusztítja el a jótékony mikroorganizmusokat is, melyeknek jelentős szerepük van az anyagcserében és nagyon fontosak az erős immunrendszer kialakulásához. A fertőtlenítés az ember bélrendszerében káros és létfontosságú szervezetbarát baktériumokat is (pl. Bifidus) elpusztítja. A jótékony baktériumok hiánya miatt kialakult betegségek egyik legveszélyesebb és legrafináltabb formája a candidiázis.
Mi a helyzet a napi vízfogyasztással? Az emberi szervezet fő alkotóeleme a víz. Az újszülöttek testének 75-80%-a, míg a felnőtt emberi test 60-70 %-a víz. Ezért is nagyon fontos a szervezet számára, hogy naponta legalább 2 liter folyadékbevitel. Kilogrammonként 30 ml az ideális folyadékbevitel. Étel nélkül akár hetekig ki lehet bírni, viszont ivóvíz nélkül csak másfél napig. Az ivóvíz az egyetlen, semmi mással nem pótolható élelmiszer. Ebből is kiderül, hogy a víz a legfontosabb táplálékunk! Számos betegség kialakulásáért a nem megfelelő napi folyadékbevitel a felelős. Ha kevés vizet iszunk, besűrűsödik a vér és a méreganyagok nem tudnak megfelelően kiürülni a szervezetünkből. Megindul a szervezet elsavasodása, ami azért veszélyes, mert a legtöbb betegség (gyulladások, rák, candida) savas közegben tud kialakulni.
Te elegendő vizet iszol? Könnyen ellenőrizheted, hisz a vizelet színe és állaga elárulja. Elegendő vízfogyasztáskor világos és áttetsző, ha túl keveset fogyasztunk, akkor viszont sötét, és zavaros a színe. Egy átlagos testalkatú embernek tehát naponta kb. 2- 3 liter tiszta ivóvizet kellene innia ahhoz, hogy szervezete tökéletesen működjön. Legegyszerűbb, ha kilógrammonként 30 ml folyadékot fogyasztunk naponta. A következő panaszok mind azt jelzik, hogy a szervezet nem jut elegendő vízhez: gyomorégés, szájszag, izületi fájdalmak, migrén, allergia, ekcéma, járási fájdalmak, izom- és lágyrész fájdalmak, székrekedés, candida, túlsúly, anginás szívpanaszok, reggeli rosszullét terhesség alatt.
A vízivás meghatározott időpontokban nagyban befolyásolja a testre kifejtett hatékonyságát. - 2 pohár klórmentes víz felkelést követően - segít aktivizálni a belső szerveket
A családok nagy része ezért előnybe részesíti a különböző palackos vizek (ásványvizek) fogyasztását. Tény, hogy ezek a vizek nem tartalmazzák az előbbiekben felsorolt szennyezőanyagok nagy részét, azonban mégsem indokolt. Sokan a csapvíz rossz szaga és íze (klór) miatt egész nap ásványvizet isznak. A probléma a legtöbb ásványvízzel az, hogy sok esetben a palack tartalma egyszerűen tisztított csapvíz, mesterségesen ásványi sóval dúsítva. Az ilyen vizekben az ásványi sót a szervezet minimálisan (kb. 10-15%-át) tudja hasznosítani. A szervetlen ásványi sók lerakódnak a szervezetünkben, és így alakul ki a vesekő, epekő, fogkő, az érelmeszesedés, rugalmatlanná váló izületek. A legtöbb ásványvíz esetében magas a sótartalom. Az ivóvíz szabvány 1000 miligramm/liter (mg/l) sótartalmat (írják szárazanyag tartalomnak is a palackokon) enged meg, míg az ásványvizeknél akár 3000! A túl nagy sótartalom (Na-val jelölik) az oka, amely kedvezőtlen hatásai közül most csak a vérnyomást növelő hatását említem. Az ásványvizek egy részében szinte alig van a számunkra fontos kalciumból (Ca) és magnéziumból (Mg). Még mű-vízzel is lehet találkozni a boltokban. Sőt rá is van írva: készül desztillált vízből, ezt és ezt a sót hozzáadva! Igaz, nincs is áírva, hogy "ásványvíz", de szépen odateszik az ásványvizek közé. Bizony több ásványvizünkről hiányzik pl. a következő felirat: "bizonyos gyomorpanaszok esetén kúraszerűen (néhány hétig) ivásra alkalmas orvos javallatára", viszont aki ezt a vizet ivóvíz helyett állandóan fogyasztja, az bizony bátor ember! Ha teljes folyadékszükségletünket ásványvizekkel elégítjük ki, akkor nagy mennyiségű ásványi anyag (kő, homok) jut szervezetünkbe, mely hosszú távon vesekövet és egyéb nem kívánatos problémákat okoz. Szerinted mitől tudnak az ásványvizek akár egy évig is elállni a flakonokban a boltokban? Gondolkoztál már ezen? Mindenkinek javaslom, hogy olvassa el az összetevőket ásványvíz vásárlása előtt! Ha mindenképpen az ásványvíz mellett döntesz, saját egészséged érdekében gyakran váltogasd a márkákat! Ha még nem számoltál utána, akkor most figyelj ! Napi 2 liter ásványvíz (50 Ft/ l áron) fogyasztásával számolva!
Belegondoltál már, mi mindenre lenne elég ez a pénz?
Most pedig jöjjön a megoldás! Van egy javaslatom az ásványvizes gond megoldására. Ha a hatóságok által rendszeresen ellenőrzött vezetékes vizünkből kivesszük amit kényszerből beletettek: a klórt, a klórozott vegyületeket, az íz és szagrontó anyagokat, akkor egy nagyon megbízható "ásványvizet" kapunk. Lásd a következő menüben a megoldást! „Az egészségnek olyan olcsónak kell lennie, hogy mindenki számára megfizethető legyen.” Harald W. Tietze |